vetpris

Ökad samverkan för transparens och bättre djursjukvård

För ett par veckor sedan gick jag in som ordförande i styrelsen för Vetpris.se. Vetpris syfte är att bidra till ökad samverkan för transparent prissättning av djursjukvård, och hjälper djurägare att hitta veterinärer och jämföra priser på olika typer av behandlingar. Jag tror att det är viktigt att öka medvetenheten om sidan och vad den kan erbjuda, särskilt med tanke på de utmaningar som finns inom området djursjukvård i Sverige idag. Jag snappade upp den här webbplatsen i mitt medvetande för drygt något år sedan, när jag insåg vad den faktiskt skulle kunna hjälpa oss uppfödare och djurägare med. Det finns ett gammalt inlägg om det här.

Ökad medvetenhet

En av de största fördelarna med Vetpris.se är att man som djurägare kan hitta veterinärer som har öppet, även under helgdagar. Det kan vara svårt att hitta en veterinär som är tillgänglig när man behöver dem som mest, och det kan också bli dyrt att vända sig till närmaste jour. Genom att använda Vetpris.se kan man enkelt söka efter veterinärer som har öppet och jämföra deras priser för olika typer av behandlingar.

Men Vetpris.se är inte bara användbart för akuta situationer. Du kan också använda sidan när du behöver söka planerad vård, genom att jämföra priser för olika typer av behandlingar. Genom att jämföra priser kan du spara pengar på djurvård och få mer kvar av din hushållsbudget. Dessutom kan du se vilka behandlingar som erbjuds av olika veterinärer och välja den som passar bäst för ditt husdjurs behov. Det här initiativet hade jag själv varit oerhört behjälpt av den dagen jag hjälpte min valpköpare att leta prisvärd vård för en levershunt.

Kunskapsdelning ligger rätt i tiden

SKK, Svenska Kennelklubben, har lämnat in ett remissvar över betänkandet ”Bättre förutsättningar inom djurens hälsa och sjukvård”, där de uttrycker oro över att förslagen inte kommer att vara tillräckligt för att lösa de problem som finns inom djurhälsa och djursjukvård i Sverige. De efterlyser mer långtgående och ambitiösa åtgärder för att främja djurhälsa och säkerställa att djurägare har tillgång till en kvalitativ och effektiv djursjukvård.

SKK:s replik på remissen understryker vikten av att förbättra förutsättningarna inom djurhälsosektorn i Sverige. Enligt SKK är det nödvändigt med ökad tillgänglighet till veterinärvård, samt en ökad samverkan mellan olika aktörer inom djurhälsosektorn.

Vetpris.se är ett exempel på ett viktigt initiativ som kan bidra till att förbättra tillgängligheten till veterinärvård för djurägare. Min övertygelse är också att sidan kan fungera som en katalysator för kundkraft. Vi uppfödare och djurägare är kunder hos både försäkringsbolagen och hos djursjukvården. Vi har möjligheten att göra något riktigt bra av all den samlade kunskap vi har, tillsammans.

Vetpris inte enda lösningen, men en viktig pusselbit

Även om Vetpris.se inte löser alla problem inom djurens hälsa och sjukvård i Sverige, är det ett betydelsefullt initiativ som kan hjälpa till att öka medvetenheten om alternativen som finns tillgängliga för djurägare. Genom att använda sidan kan djurägare också bidra till att främja samverkan och kunskapsutbyte inom djurhälsosektorn.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta ett helhetsperspektiv när det gäller att förbättra förutsättningarna inom djurens hälsa och sjukvård i Sverige. Initiativ som Vetpris.se kan bidra till att göra det enklare och mer tillgängligt för djurägare att ta ansvar för sina husdjurs hälsa och välbefinnande, samtidigt som det bidrar till ökad samverkan och kunskapsutbyte inom djurhälsosektorn.

Just nu bedrivs en forskningsstudie hos SLU där Vetpris används för att samla in data. Du som har haft besök hos veterinär kan själv vara med och bidra med fakta. Ditt pris är allas möjlighet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.