Valpköparen som blev lurad

Den här historien bygger på en verklig händelse från sensommaren 2021. Bild är lånad med tillåtelse och berättelsen är avstämd med den drabbade.

Kvinnan i Gävle hade fått kontakt med en kvinnlig säljare på Blocket genom en annons om hundvalpar till salu. I annonsen användes en mycket gullig bild på valpar i stil med yorkshireterriers. Det fanns inget på bilden som tydde på att valparna var uppfödda under undermåliga förhållanden, inget heller i annonstexten som tydde på att de var uppfödda någon annanstans än i Järfälla, där säljaren fanns. Säljaren intygade att valpen skulle vara chippad, avmaskad, vaccinerad samt veterinärbesiktigad.

Valpen hämtades hem en fredag. På måndagen började valpen att sluta äta och dricka, därefter började den att vingla för att till slut bara vilja sova. Köparen åkte akut till veterinär i Gävle, som remitterade vidare till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala (UDS). Där blev valpen inlagd på intensiven, med lågt blodsocker och mycket låg kroppstemperatur. Valpen svävade under ett par dagar mellan liv och död innan den blev så dålig att den fick somna in.

Historien är, så långt, inte helt extraordinär. Det förekommer att valpar blir dåliga och till och med dör, ibland av medfödda och ibland av förvärvade orsaker. Twisten i det hela visade sig vara när den behandlande veterinären upptäckte att valpen har ett ryskt microchip och alltså kom från Ryssland. Köparen fick besiktningspapper som säljaren hade fejkat med namnstämpel från en verklig djurklinik i Järfälla, som aldrig hade träffat valpen. Djurkliniken förstår inte hur säljaren har kunnat få den stämpeln. Den sorgliga händelsen kommer leda till att såväl djurkliniken som utsatts för urkundsförfalskning, samt Jordbruksverket, UDS och köparen kommer att polisanmäla säljaren.

Ägaren skrev om händelsen i sociala medier och kom i kontakt med fler valpköpare som hamnat i samma situation. En av dem hade till och med köpt valp från samma säljare. Händelsen visar på att det är oerhört svårt att lita på säljare som säljer sina djur via exempelvis Blocket. Marknaden för smuggelhundar är enorm och så länge det finns efterfrågan så kommer det finnas krafter i marknaden som säkerställer att mätta marknadsbehovet – oavsett hur oetiskt uppfödningen går till och hur lite ansvar man än har för avsikt att ta. Smugglarna blivit allt bättre på att förfalska dokument, allt för att lura tullen vid kontroller. Det finns inga skäl att skuldbelägga köparen – som handlat i god tro. Inte heller jag själv skulle ha ifrågasatt ett stämplat veterinärintyg från en svensk klinik.

Första halvan av år 2021 har tullen stoppat över 250 hundar från att komma in i Sverige. Det är nästan lika många som under hela 2020. Problemet med den eskalerande efterfrågan på hund handlar självklart inte bara om brottslingar som försöker tjäna pengar svart på att köpa billiga valpar utomlands för att sedan sälja dem dyrt i Sverige, utan om människor som blir lurade att köpa sjuka hundar som måste avlivas, om sjukdomar som kan smitta människor, support av valpfabriker i andra länder och miljonvinster för bedragare. Senast den 4 augusti 2021 sände Sveriges Radio P3 ett intressant inslag om problemet med smugglingen.

Utmaningen är förstås att det inte finns särskilt många bra marknadsplatser för köp av hund, i synnerhet inte för hundar som inte är registrerade i Svenska Kennelklubben. Min uppmaning till alla som står i begrepp att köpa en oregistrerad hund är att vända sig till en köp- och säljsida som åtminstone kräver legitimering med Bank-ID av både köpare och säljare samt följa råden här. Är du det minsta osäker på säljarens legitimitet, avstå hellre från köpet. Gå aldrig i fällan att du ska rädda en stackars valp.

Störst chans till att få köpa en valp från ansvarstagande uppfödare har du via Svenska Kennelklubbens sida kopahund.se respektive varje ras- och specialklubbs webbplatser där valpar och vuxna hundar förmedlas.