Djuridiken

Det finns många frågor som berör relationen mellan djur och juridik men det finns förvånansvärt lite litteratur som har analyserat dessa. Med tanke på att det i Sverige genomförs ett stort antal ägartransaktioner av djur så vill jag med denna sida informera om vanliga situationer som både köpare och säljare ställs inför inom vad som här kallas ”djuridiken”.

De flesta människor är medvetna om att djur är att betrakta som ”saker” i juridisk mening. Få är dock medvetna om att de inte kan betraktas som vilka saker som helst. En hund eller en katt har enligt praxis och doktrin ett så kallat skyddsvärt intresse, vilket innebär att djur inte kan värderas till ett marknadsvärde i ett skadeståndsmål, utan värdet ska istället baseras på den ekonomiska förlusten (Håkan Andersson, Skyddsändamål och adekvans).

I praktiken innebär det att en påkörd katt, köpt för en symbolisk summa, kan få veterinärvård för tusentals kronor, vilket i sin tur kan behöva ersättas helt eller delvis från den trafikansvarsförsäkring som gällt för den bil som framförts.

I menyn under denna flik finner du information och rättslig vägledning. Hör gärna av dig till mig om du saknar information.

Hem » Djuridiken
Cookie-samtycke med Real Cookie Banner