Vem ansvarar för fel när valpen säljs vidare?

vem-ansvarar-for-fel-nar-valpen-saljs-vidare

Fråga: Vem ansvarar för fel när valpen säljs vidare? Kan jag som uppfödare bli ansvarig gentemot köpare flera led senare?

Svar: Som uppfödare/producent är man ansvarig för ursprungsdefekter. Köpare 2 (och efterföljande köpare) kommer dock ha svårt att i första hand vända sig med sitt krav till uppfödaren, om valpen säljs vidare.

Om valpköpare 1 är privatperson gäller köplagen mellan valpköpare 1 och valpköpare 2. Köplagen är dispositiv, vilket innebär att köpare 1 och köpare 2 kan ha kommit överens om andra villkor än de som framgår av köplagen. Oavsett vad dom har kommit överens om så behöver köpare 2 i första hand vända sig med eventuella köprättsliga anspråk till köpare 1.

Skulle det vara så att köpare 1 är ansvarig så kan köpare 1 i sin tur kan prova att begära den ersättningen från uppfödaren (så kallad regress) om felet är ursprungligt och redan fanns vid avlämnandet till köpare 1.

En del försäkringsbolag låter uppfödarens dolda fel-försäkring fortsätta gälla för valpen även om den säljs vidare flera gånger, under förutsättning att den en gång triggats i gång.

Hem » Frågor & svar » Vem ansvarar för fel när valpen säljs vidare?
Cookie-samtycke med Real Cookie Banner