Ny granskning av hundförsäkringar

Ny granskning av hundförsäkringar

Idag läste jag en artikel om att Konsumentverket påbörjat arbete med en granskning av hundförsäkringar. Granskningen utgår från rapporten som Konkurrensverket gjorde för några år sedan. Slutsatsen från den rapporten var att det idag finns en inlåsningseffekt på djurförsäkringsmarknaden. Inlåsningseffekten kan i sin tur bli ett problem i skuggan av en skenande priskarusell på veterinärvårdsmarknaden. Fler ovana djurägare skaffar husdjur och konsumerar mer veterinärvård, vilket leder till en risk att djurförsäkringsbolagen både höjer priserna och urholkar innehållet i försäkringarna. Det säger sig självt att det blir ett problem för konsumenterna eftersom man inte kan byta försäkringsbolag så enkelt. Jag skrev faktiskt en ny informationssida lite på samma tema idag. Den handlar om sjukdomar som förelegat och bristen på försäkringsskydd som är baserat på kundens behov.

Vad skulle potentiellt kunna hända?

Tja, bara som ett exempel så har brittiska motsvarigheten till svenska Finansinspektionen* tagit fram en ny regel för försäkringsbolag, som innebär att man inte får använda så kallad ”price-walking”. Grundproblemet i UK är alltså att en del försäkringsbolag använder en otransparent och orättvis prissättning. Man lockar in nya kunder med låga priser, som inte motsvarar risken som kunderna egentligen har. I prissättningen tar man istället ut kostnaderna på de kunder som man bedömer är lojala och med stor sannolikhet stannar kvar och förnyar sin försäkring. De lojala kunderna får alltså ta kostnaden för att locka in nya kunder som får ett lägre pris, typ ”nykundspris”. Den nya regeln innebär att man inte får göra så längre. om man inte också kan visa på att deras pris motsvarar en faktisk ökad risk jämfört med den nya kunden.

Om det kan bli motsvarande reglering i Sverige låter jag vara osagt. UK är ju numera inte en del av EU. Men nog är det en intressant tanke. Regleringen i UK gäller inledningsvis för motor- och hemförsäkringar. Det ska hur som helst bli intressant att se vad Konsumentverket kommer fram till i granskningen av hundförsäkringar i Sverige.

*Finansinspektionen är den myndighet som utfärdar och återkallar tillstånd för bland annat att bedriva försäkringsrörelse.

[email-subscribers-form id=”2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner