Djurförsäkring och normalisering av handikapp

Jag har förstått på läsarna att det finns önskemål om att förklara djurförsäkring lite mer ingående och pedagogiskt vis. Det finns massvis med jämförelsesajter online idag, men eftersom dessa ofta är begränsade till att jämföra framför allt pris så är det inte helt enkelt för den som är ute och shoppar djurförsäkring att faktiskt förstå vad det är man får för pengarna. Jag har därför påbörjat en ny serie av information som återfinns under fliken ”Djurförsäkring” i menyn ovan.

Min vädjan till både djurförsäkringsbolagen och till uppfödare av hundar och katter är att fundera på vilka beteenden man vill uppmana djurägarsamhället till. Är det verkligen rätt väg att gå genom att höja försäkringsbeloppen? Eller kan det vara så att djurägaren redan innan eller i samband med köpet av djuret bör ta ställning till vilka typer av behandlingar man vill utsätta sitt djur för i framtiden, innan man hamnar i den chockartade situationen att man måste bestämma sig för det på några minuter?

Sätter vi ribban för vad vi anser är en adekvat behandling av en hund eller katt redan innan köpet och därmed också håller nere antalet försäkrade med hisnande försäkringsbelopp, så tror jag vi alla gör varandra en tjänst – inte minst djuren det handlar om. Vad som är en adekvat behandling beror förstås på både prognos, konvalescens och framtida livskvalitet. Bara för att något går att åtgärda, är det inte alltid säkert att det är det bästa för djuret.

Ibland ser vi djur i exempelvis sociala medier med olika handikapp eller beteenderubbningar och inläggen blir ofta applåderade. Vi som kan; uppfödare, valpköpare och försäkringsbolag, måste ta ansvar för att djurägarsamhället slutar normalisera det.

Veterinärerna gör i regel sitt bästa för att hjälpa här, men faktum är att de har väldigt liten makt. Det är djurägaren som bestämmer över sitt djur och som behöver ta ansvar för sitt djur. Allt handlar om att göra en sund avvägning mellan lidande och smärta för djuret, eftervård, livskvalitet och vad som är ekonomiskt rimligt. Fortsätter försäkringspremierna att pressas uppåt för att djurägare inte har hjärta att ta farväl av ett riktigt sjukt djur, så kommer allt färre ha möjlighet att få uppleva möjligheten att äga djur. Framför allt de människor som kanske har störst behov av det.

[email-subscribers-form id=”2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner