Kan man lösa ut en hund eller katt som fodervärd?

Kan man lösa ut en hund eller katt som fodervärd?

Idag blev jag förtrollad av en spännande diskussion i en Facebookgrupp rörande fodervärdsavtal. Jag kände därför behovet av att kommentera så kallat fodervärdskap ur ett juridiskt perspektiv. Bakgrunden till diskussionen var att en fodervärd blivit erbjuden att ”lösa ut” en hund från ett fodervärdsavtal. Detta skulle ske genom att betala en ansenlig summa pengar, då överlåtaren inte längre avsåg att avla på hunden. Så frågan är – kan man lösa ut en hund eller katt som fodervärd? Och måste man i så fall betala? Men först några ord om vad fodervärdskap handlar om.

Vad innebär det att vara fodervärd?

I grund och botten handlar det om att man tar hand om någon annans djur, utan att köpa djuret. Man förvaltar ett djur som kan vara särskilt lovande, men där den verkliga ägaren inte har tid eller plats eller där det finns andra skäl. Inom den här avtalsformen pratar man oftast om en överlåtare (ägaren) och fodervärden (förvaltaren).

Fodervärdsavtal

Jag vill inleda med att det finns olika standardavtal för fodervärdskap. Olika intresseorganisationer har tagit fram olika varianter. Tar du en hund på foder, där överlåtaren är ansluten till SKK, ska ni använda SKK:s standardavtal. Tar du en katt på foder, där överlåtaren är ansluten till Sverak, ska ni använda Sveraks standardavtal. Organisationerna brukar också revidera fodervärdsavtalen med jämna mellanrum. Oavsett organisation ska du säkerställa att du får ett fodervärdsavtal innan du tar det aktuella djuret under ditt förvaltarskap.

I avtalet ska det bland annat framgå hur många kullar på djuret som överlåtaren får ta och under hur lång tid djuret ska vara tillgängligt för avel. I regel upphör avtalet när hunden eller katten fyllt ett visst antal år, oavsett om antalet kullar har uppnåtts, och djuret övergår då till fodervärdens ägo utan kostnad.

Om djuret inte ska användas i avel eller vara disponibelt för tävling

Inte sällan så visar det sig att djuret inte lämpar sig för avel eller tävling. Det kan vara för att det inte klarar vissa hälsoundersökningar eller för att det inte ”håller måttet” av andra skäl. Själv har jag många gånger råkat ut för detta, senast bara för någon månad sedan. Så vad händer när djuret inte håller måttet? Ja, rent konkret så gäller fodervärdsavtalet alltjämt. Om ingen part gör något, så fortsätter avtalet att löpa på tills djuret har uppnått den ålder som gäller enligt avtal. Det innebär att fodervärden inte har rådighet över djuret, utan är fortsatt bunden av avtalet.

Det allra bästa är dock att överlåtaren säger upp avtalet och överlåter alla sina rättigheter i förtid till fodervärden. Det finns inga skäl till att behålla rättigheter till ett djur man inte har för avsikt att vare sig avla på eller tävla med. Det upplägget gynnar vare sig fodervärden eller överlåtaren. I den här situationen ska fodervärden inte betala något för djuret.

Jag rekommenderar starkt att man gör en skriftlig överenskommelse. Som uppfödare i SKK är det absolut enklast att använda den redan förtryckta blanketten avseende överlåtelse eller återtagande, som finns i det ursprungliga fodervärdsavtalet.

Glöm inte försäkringsskyddet

Det är viktigt att se över försäkringsskyddet i dessa situationer. Det beror på att det ofta är överlåtaren som betalar för djurets försäkring. Säkerställ att fodervärden tecknar en egen försäkring för djuret innan överlåtaren säger upp det befintliga försäkringsskyddet.

Ibland säger man lite slarvigt att fodervärden får ”ta över” överlåtarens försäkring, men det gör man inte. Fodervärden tecknar en egen försäkring med motsvarande skydd, utan något glapp i ansvarstiden, men det är då fodervärden som är försäkringstagare och avtalspart med försäkringsbolaget. Genom att även den nya försäkringen oftast är kvar i ett och samma försäkringsbolag upplever man processen som att man har tagit över ett försäkringsavtal. Men det är en parentes från försäkringsnörden 🙂

Om man verkligen vill lösa ut en hund eller katt

Om överlåtaren ångrar sig

Ibland inser överlåtaren att man hellre vill ha djuret hos sig. Det är ingen omöjlighet att lösa, men det förutsätter att även fodervärden anser att det är en bra idé. Överlåtaren kan inte ensidigt bestämma sig för att återta hunden, såtillvida inget avtalsbrott skett. Och även då, så måste avtalsbrottet vara fastställt av allmän domstol för att avtalet ska kunna hävas. Är man överens om återtagande skriver man nytt avtal och använder lämpligen ursprungliga fodervärdsavtalet om det är från SKK, eftersom det är förberett för den situationen.

Om fodervärden vill köpa ut djuret i förtid

Självklart är det alltid möjligt att diskutera med överlåtaren om det är möjligt att i förtid få lösa ut en hund eller katt som fodervärd. Precis som i exemplet ovan förutsätter det att överlåtaren tycker det är en bra idé. Här är det viktigt att man som fodervärd inte låter sig luras av någon som ser en möjlighet att tjäna en hacka på att man själv kan uppfattas som angelägen om att få lösa ut djuret.

Hur ska man beräkna priset?

Priset för djuret ska vara i paritet med marknadsvärdet och man behöver göra en skälig bedömning av det ”kvarvarande” värdet som djuret har när man löser ut det. SKK rekommenderar att man utgår från livförsäkringsbeloppet på hunden och delar det i förhållande till antal avtalsår och det antal år som fodervärden innehaft hunden. Räkneövningen låter lite komplicerad men kan uttryckas såhär: Livförsäkringsbeloppet är exempelvis 20 000 kronor. Avtalet gäller fem år och fodervärden har haft hunden i 2 år. 20 000/5 = 4 000 kr per år. 4 000 kr x 2 år = 8 000 kr. Det återstående värdet på hunden är 12 000 kronor och är därmed en rimlig kostnad för att köpa ut hunden i förtid.

Så vad är svaret på den inledande frågan?

Slutliga svaret på den inledande frågan ”Kan man lösa ut en hund eller katt som fodervärd?” Javisst kan man det – men det förutsätter att ni är överens och var noga med avtal, försäkring och du – godta inte ockerpriser.

[email-subscribers-form id=”2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner