genomtänkta beslut påverkar djurvälfärden

Genomtänkta beslut påverkar djurvälfärden

Är blandras friskare än renrasig? Den här frågan brukar dyka upp i lite olika sammanhang och kan delas upp i två ytterligheter. Å ena ytterligheten står en gruppering som hävdar att stambokförd avel är ger en sundare hundpopulation och att all blandrasavel är oseriös. Å andra ytterligheten står en annan gruppering som hävdar att det är helt tvärt om, som menar att stambokförd rasavel leder till ärftliga sjukdomar och extrema utseenden som påverkar djuren negativt. De allra flesta befinner sig dock någonstans mittemellan på den skalan. Få reflekterar nog över vilken grad som genomtänkta beslut påverkar djurvälfärden. Oavsett om vi pratar om renrasiga djur eller blandraser.

Det här ämnet är inte helt enkelt att skriva om på ett nyanserat sätt som också är tillräckligt begripligt. Det handlar först och främst om grundläggande förståelse för genetik. Hur naturen har byggt upp naturliga skydd mot mutationer som ger genetiska defekter. Det handlar också om att förstå historiken kring dagens hund- och kattraser. Inte minst på vilka grundval man selekterat historiskt och fortfarande selekterar.

Ny informationssida

Du kan ta del av den längre förklaringen på den nya sidan ”vilken ras passar mig”. Sidan är ett första utkast och jag hoppas att jag får konstruktiv feedback på områden som behöver förtydligas eller förenklas. Sidan ger en djupare förklaring till frågan om blandras verkligen är friskare än renrasiga hundar. Hur ska man tänka när man sonderar bland alla varianter av raser och blandraser?

Som de flesta redan vet är den här webbplatsens avsikt inte att ta ställning mot renrasiga eller blandraser. Avsikten är att motverka backyard breeders som inte vill ta ansvar och att minska risken att köpare råkar köpa smuggelhundar. Genom att ge information till potentiella köpare av hund och katt tror jag att fler tänker igenom sina beslut. Det tror jag enskilt är ett av de viktigaste verktygen för att motverka både osund och oseriös avel, onödiga omplaceringar och marknaden för smuggelhundar. Och därför tror jag också att genomtänkta beslut påverkar djurvälfärden positivt i största i allmänhet.

[email-subscribers-form id=”2″]

One thought on “Genomtänkta beslut påverkar djurvälfärden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner