Livsförändringar, lyckopiller och tålamod

Det är många som förändrat eller just nu förändrar sina liv till följd av pandemin. ”Det nya vanliga” är en av alla konsekvenser som ju på sätt och vis är positivt för många. Man måste inte flänga som en idiot fram och tillbaka mellan hemmet, förskola/skola, kontoret och aktiviteter. Under coronapandemin har färre vårdats för en hjärtinfarkt jämfört med samma period under de föregående fem åren, enligt siffror från det nationella registret Swedeheart. Det går inte att bortse från att en mindre stressig tillvaro är en del av förklaringen till att vi jobbar ihjäl oss i lite mindre utsträckning nu, än före pandemin. Med all respekt för alla yrken som av olika skäl förstås inte kan utföras hemma…

Ytterligare en av alla trender som vi sett och som förutspås fortsätta även efter att pandemin är efterfrågan på husdjur, specifikt hundar och katter.

Lyckopiller – på riktigt

Det är självklart bra, sällskapsdjur är fantastiska medarbetare! De ser till att fylla på våra nivåer av hormonet oxytocin i hjärnan vilket gör oss mer sociala, generösa och vänliga. Det minskar även oro, dämpar smärta, inflammation och stress, samtidigt som läkande processer stimuleras och vår känsla av välbefinnande ökar. Oxytocin utsöndras i hjärnan när vi ser våra sällskapsdjur i ögonen och framför allt när vi klappar dem.

Sällskapsdjur, i synnerhet hundar, ser också till att vi kommer ut och rör på oss i dagsljus vilket påverkar våra serotoninnivåer positivt, alltså det hormon som gör oss pigga och glada. Det är inte svårt att förstå att folk beskriver sina sällskapsdjur som rena lyckopiller, sanningen är ju att vissa antidepressiva och ångestdämpande preparat (SSRI t ex) fungerar på samma sätt genom att öka serotoninnivåerna i hjärnan.

Att alltfler nu också fått förutsättningarna att kunna skaffa hund, i spåren av pandemin, är i grund och botten positivt tack vare alla de hälsofördelar som det medför!

Ge dig och hunden de bästa förutsättningarna för varandra

Samtidigt möts vi av desperat vädjan från både Tullverket, Jordbruksverket, veterinärkåren och sällskapsdjursbranschen om att man som valpspekulant ska vara på tårna och observant på att inte köpa valpar från bakluckor på parkeringar, eller gynna de lycksökande personer som avlat på djur av tveksam härkomst, oklart djurskydd och olämpliga kombinationer av egenskaper.

Tänk på att många hundraser under många år har avlats fram för att besitta vissa, för rasen, typiska egenskaper. Det kan bli riktigt besvärligt om de hundar som ingår i den noodle-doodle du tittar på hade särskilt starka egenskaper för till exempel jakt i kombination med skärpa, i synnerhet om du själv inte är hundvan.

Tänk också på att en hund som är registrerad som i en ras i Svenska Kennelklubben i princip alltid har en ”innehållsförteckning” i form av en rasstandard. Alla hundar ser inte alltid ut precis som i rasstandarden, men man kan förvänta sig att de åtminstone beter sig någorlunda i likhet med vad som beskrivs som typiska egenskaper och användningsområden. Köp aldrig en hund baserat på att du gillar utseendet. Se det som en bonus, om allt annat stämmer.

Du behöver inte vända dig till Blocket för att hitta en valp här och nu. Du kan göra din research och du kan vänta på din tur att få köpa en valp eller hund som passar dig och din livsstil och en uppfödare som kommer stötta dig i hundens hela liv. Det kommer både du själv och din fyrfota vän vara betjänta av!

Att vara vaksam på

För att du ska vara säker på att du köper en hund som verkligen tillhör den ras du ställt in dig på räcker det inte med att hunden är registrerad i Jordbruksverkets ID-register, och gå inte på misstaget att tro att den tillhör en viss ras genom att den är registrerad i DWKC (Dog World Kennel Club), som det ibland framgår av annonserna. Den ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben, om du ska vara på den säkra sidan.

Vill du köpa en hund som inte är registrerad i Svenska Kennelklubben ska du åtminstone följa de grundläggande råden vid köp av hund – och du ska vara medveten om att det finns en risk att valpen inte fötts upp på det sätt som anges i annonsen. Är du det minsta osäker, fråga en mer erfaren organisation som exempelvis Svenska Kennelklubben.

[email-subscribers-form id=”2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner