ny-konsumentköplag

Nya konsumentköplagen – men vad gäller egentligen?

Det florerar ett antal uppgifter om den nya konsumentköplagen och hur den gäller i förhållande till levande djur. EU-direktivet gav medlemsländerna rätt att undanta levande djur från lagen, men i Sverige gick man inte den vägen. Åtminstone verkade det så, ända in i det sista. Så vad gäller egentligen?

Införandet av det nya EU-direktivet i konsumentköplagen gick hela vägen från utredning, remiss till myndigheter och intresseorganisationer, lagrådsremiss, proposition och riksdagsbeslut. Riksdagen sa den 30 mars 2022 ja till regeringens förslag om en ny och modernare konsumentköplag. I den nya lagen finns ett antal särregler beträffande djurköp, som regeringen föreslog.

I Civilutskottets betänkande så tillkännagavs dock att den nya regleringen inte tar tillräcklig hänsyn till de särskilda förhållanden som ofta råder vid köp av dyrare levande djur. Enligt utskottet framstår det som ett mer ändamålsenligt alternativ att ta fram andra lagtextlösningar för köp av dyrare djur, än vad som nu införs i den nya konsumentköplagen. Med dyrare djur avses djur där priset överstiger en tiondel av prisbasbeloppet (ca 5 000 kronor).

Utskottet anser därför att regeringen bör gå vidare med skissen till en alternativ lagtext, där köp av dyrare levande djur undantas från konsumentköplagens tillämpningsområde, och sedan återkomma till riksdagen med ett lagförslag.

Vad betyder det i praktiken?

Från och med idag gäller den nya konsumentköplagen, inklusive dess särregler beträffande köp av djur. Vad nyheterna i sig innebär har jag skrivit om i tidigare inlägg. Det man med andra ord ska vara medveten om, är att riksdagen gett regeringen i uppdrag att flytta på dyrare djur till köplagen. Hur det kommer se ut och hur snabb den processen kommer att vara återstår att se. Tills det sker omfattas ändå fortfarande dyrare djur av den nya konsumentköplagen.

Jag kommer självklart fortsätta bevaka och uppdatera denna sida med nyheter kring de nya lagarna som gäller vid köp och sälj av djur.

Edit 2 maj: på allmän begäran har jag tagit fram ett redigeringsbart köpeavtal för sällskapsdjur. Observera att detta inte ska användas av uppfödare i Svenska Kennelklubben, som istället ska använda sig av klubbens standardavtal för att inte riskera disciplinär prövning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner